Замърсеният въздух причинява увреждане на мозъка. Ново проучване  установява връзка

...
Замърсеният въздух причинява увреждане на мозъка. Ново проучване  установява връзка
Коментари Харесай

Замърсеният въздух причинява увреждане на мозъка

Замърсеният въздух предизвиква увреждане на мозъка. Ново проучване  открива връзка сред замърсяването на въздуха и увреждането на мозъка. Токсичният въздух е обвързван и с отрицателни резултати върху мозъка като деменция, понижаване на интелектуалните качества, утежняване на психическото здраве както на възрастните, по този начин и на децата.

Това се дължи на ултрафините частици, които се получават от изгаряне на гориво и изключително от колите на дизел. По-високата експозиция на тези частици доста покачва риска от приемане на рак на мозъка.

Изследването проучва здравна документализация и излагането на замърсяване на 1,9 млн. възрастни хора в Канада от 1991 година до 2016 година Откриването на обилие от токсични наночастици от замърсяването на въздуха в човешкия мозък е направено през 2016 година По-рано през 2019 година се стигна до заключението, че замърсяването на въздуха може да навреди на всеки орган и на всяка клетка в човешкото тяло.

Скот Вайхентал, който е началник на проучването споделя, че има поредна връзка сред рака на мозъка и наночастиците от въздуха. Все отново обаче, това е първото изследване и е значимо и други проучвания да го повторят и потвърдят.

Ракът на мозъка е рядко срещан. Според учените по-голямото излагане на замърсяване е еквивалентно на прекосяването от тиха улица в градска среда към натоварена, а това води до един спомагателен случай на рак на мозъка на всеки 100 000 изложени хора.

Новото изследване обаче откри, че по-голямото излагане на замърсяване от 10 000 наночастици на пространствен сантиметър, покачва риска от рак на мозъка с повече от 10%. Вайхентал споделя, че хората, живеещи тук-там със замърсяване от 50 000 наночастици на пространствен сантиметър, имат 50% по-висок риск от рак на мозъка.

Проф. Джорди Сънър от Барселонския институт за световно здраве в Испания, който не е взел участие в новото проучване, твърди, че свръхфините частици се излъчват непосредствено от колите и че съгласно някои лабораторни изследвания те може да бъдат по-токсични от по-големите частици.

Проф. Барбара Махер от Университета в Ланкастър в Обединеното кралство пък счита, че богатите на желязо наночастици са също канцерогенни и може да станат причина за рак на мозъка. Според нея тези наночастици не се контролират и даже рядко се мерят.

Puls.bg

Седем души бяха ранени при детонация в Полша

 

Замърсеният въздух предизвиква увреждане на мозъка

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР